Wzrost produkcji mleka jest możliwy tylko i wyłącznie przy prawidłowej diecie krów. Istotną rolę odgrywa więc podawanie im niezbędnych substancji mających bezpośredni wpływ na ilość i jakość mleka. Jedną z tych substancji jest białko. Możemy wyróżnić białko żwaczowe i białko jelitowe. Czym jest ten drugi rodzaj białka i jaką odgrywa funkcję w procesach trawiennych zwierząt hodowlanych?
Podawanie białka jelitowego krowom
Białko chronione, bo tak inaczej nazywamy białko jelitowe podlega przemianom dopiero – jak łatwo wywnioskować z samej nazwy- w jelitach. To sprawia, że jest ono bezpośrednio wykorzystywane przez krowy do celów produkcyjnych. Samo białko jelitowe dla krów jest bogate w aminokwasy – kluczowe składniki dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania zwierząt hodowlanych. Jest to składnik, który znajdziemy w paszach dla krów. Warto jednak pamiętać o odpowiednim dawkowaniu składnikom. Przekarmianie zwierząt produktami zawierającymi białko chronione nie sprawi, że produkcja mleka będzie stale wzrastać. Wręcz przeciwnie, takim zachowaniem możemy doprowadzić do poważnych schorzeń i dolegliwości u zwierząt. Białko jelitowe, podobnie jak inne składniki paszy, powinno być podawane krowom w odpowiedniej ilości i w odpowiednim czasie. Ilość podawanego białka zależy od wieku, rasy, wydajności mlecznej i poziomu wysiłku fizycznego zwierząt. Przyjmuje się, że krowy mleczne potrzebują od 16 do 22% białka w swojej diecie. Pamiętajmy również o tym, że powinno ono być podawane równomiernie przez cały dzień. Pozwala to zapewnić stały dostęp do tego składnika. Może być podawane razem z innymi składnikami, takimi jak siano i słoma.
Pamiętajmy również o odpowiedniej jakości białka chronionego. Słaba jakość szybko przełoży się na problemy zdrowotne naszych zwierząt. Przed podaniem upewnijmy się, że białko chronione jest świeże i spełnia wymagania jakościowe. Składnik ten należy do produktów szybko psujących się, niezbędna jest więc stała kontrola przed każdym podaniem.